Rapsolja – bra för kärlsystemet

My notes: 

Bland de bästa att steka med. Men hög temperature skapar transfetter.

Bra på Vitamin E & K.
Omega-3 8.5
Omega-6 18.8
Inte så bra ratio, men en av de bästa. Ska vara 4:1 för 3 vs 6.

Kroppen behöver fett, men det ska helst vara omättat. Rapsolja har av naturen en hälsosam balans mellan de viktigaste fetterna. I rapsolja finns både omega-6 och det särskilt nyttiga omega-3-fettet som kroppen inte kan bilda själv. Rapsolja är fritt från kolesterol och transfetter.

Rapsoljan är bra för kärlsystemet. Orsaken är att den på ett exemplariskt sätt kombinerar två mycket nyttiga fettsyror. Det handlar om de enkelomättade fettsyrorna, som är en väsentlig orsak till medelhavskökets goda rykte och omega-3-fettsyrorna, som verkar antiinflammatoriskt. Utöver att skydda hjärt-kärlsystemet är de också ett skydd mot sjukdomar som Alzheimers, vissa reumatiska sjukdomar och inflammationer i nervbanorna.

Så smakar rapsolja
Rapsolja har en mycket neutral smak. Kallpressad rapsolja har en mild, lite nötaktig smak, som kan kräva lite tillvänjning.

Så använder du rapsolja
Rapsolja är god i sallader. Den kallpressade oljan tillför även salladen eller ditt bakverk en läcker nyans. Oljan är ganska värmetålig och lämplig för stekning – dock inte vid hög värme.

Subcategory (optional): 
Food Focus-item